Waar komt de term veranda vandaan?

Veranda verwijst meestal naar een lange veranda die zich uitstrekt langs meer dan één buitenmuur van een huis en wordt gebruikt voor buitenactiviteiten. Een veranda of veranda is een veranda of lange, open ruimte met een dak eroverheen. Het kan een open ruimte zijn met een dak dat rond een gebouw in het midden is gebouwd. Het heeft meestal een rij kolommen of pilaren die het dak omhoog houden.

Er is vaak een reling aan de buitenkant. veranda's bedekken vaak de hele voorkant en zijkanten van een gebouw. Een veranda of veranda is een overdekte openluchtgalerij of veranda, bevestigd aan de buitenkant van een gebouw. Een veranda is vaak gedeeltelijk omsloten door een reling en strekt zich vaak uit over de voor- en zijkanten van de structuur.

Engels woord veranda komt van Portugese varanda (balkon, veranda, terras. Spaanse koloniale architectuur (evenals de revivalistische versie in Mission-stijl die begin 1900 populair werd in het westen van de Verenigde Staten) bevat gewoonlijk veranda's, zowel aan de buitenkant van gebouwen als, in het geval van gebouwen met binnenplaatsen, langs de binnenmuren van binnenplaatsen. De Queenslander is een stijl van woningbouw in Queensland, Australië, die is aangepast aan subtropische klimaten en gedeeltelijk wordt gekenmerkt door zijn grote veranda's, die soms het hele huis omringen. In Afrika werden veel van de vroege koloniale huizen gebouwd met grote veranda's, waardoor huisbewoners koel konden blijven tijdens de hitteperiodes van de regio, gasten konden vermaken en toezicht konden houden op hun velden.

In New Orleans beschikt het Creole Townhouse prominent over veranda's, net als andere gebouwen in de omgeving. Het woord Veranda kwam via India naar het Engels via een Indo-Portugese creool, het woord zelf komt van de Portugese varanda wat lang balkon of terras betekent. Met een architecturale stijl die bekend staat als Victoriaanse Filigraan (of gewoon Filigraan), waren woongebouwen in Australië en het nabijgelegen Nieuw-Zeeland, samen met commerciële gebouwen (vooral hotels), veranda's met decoratieve smeedijzeren schermen, gietijzeren kant (filigraan) of houten fretwork. Een veranda is een overdekte, openluchtveranda die meestal aan de buitenkant van een woongebouw is bevestigd.

De veranda is vrij prominent aanwezig in de Australische volkstaalarchitectuur en werd voor het eerst wijdverspreid in koloniale gebouwen in de jaren 1850. Veranda m (bepaald enkelvoud verandaen, onbepaald meervoud verandaer of verandaar, definitief meervoud verandaeen of verandaaan). In Zuid-India zijn veranda's in verandastijl echter heel gebruikelijk, vooral in staten als Kerala en Konkan. Het woord is populair voor namen van restaurants; hotels; huisdieren; als babynaam voor meisjes; lijnen tuinmeubilair en accessoires, mode; een band genaamd de Veranda's, een zanger genaamd Veranda; en is de naam van een huis-, lifestyle- en tuinmagazine.

De Omaanse Arabieren hebben ook een variatie op veranda's in kustklimaten, met paleisarchitectuur met veranda's met hoge plafonds verspreid over de Oost-Afrikaanse kust. Gezien de zeldzaamheid van de bouwstijl in hedendaagse Sri Lanka zijn huizen met veranda's vaak te zien in lokale films en drama"s en symboliseren ze een rijk huishouden. Waarschijnlijk de meest populaire stijl van architectuur in de zuidelijke stad is de toepasselijk genoemde Creoolse Townhouse-stijl, met gebouwen gemaakt van baksteen of stucwerk, uitgebreide smeedijzeren balkons, en veranda's. Enkele van de meer uitgebreide huizen uit die periode werden zo gebouwd dat elke kamer uitkwam op een veranda op de binnenplaats.

Veranda's lijken hun moderne wortels te hebben in Australië, waar ze voor het eerst verschenen in koloniale gebouwen in de jaren 1850.

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *